Zet cv-ketel op 60°!Zet thermostaat lager!

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

Bereken je maandbedrag

Verwarmen

Tips voor materialen

 • Zet cv-ketel op 60°
  De temperatuur van het water dat naar de radiatoren stroomt, staat vaak automatisch ingesteld op 80°. Dat is de meestal de fabrieksinstelling. Maar dat is in principe niet nodig. De temperatuur op 55 tot 60°, is genoeg om je huis warm te laten worden. Tenminste, als je huis redelijk geisoleerd is. Je bespaart zo 20% gas, makkelijk verdiend dus.
  Je kan ook uitproberen: 70°, 65°, 60°, enzovoorts. In goed geïsoleerde huizen kan 35° al genoeg zijn. Sommige installateurs adviseren niet lager dan 55° te gaan, want dan riskeer je bevroren leidingen in de winter.
  Let op: bij huurtoestellen mag je niet zelf aan de ketel zitten en moet de installateur het doen. In Zutphen vinden de woningcorporaties het ook goed, als je bij ZE een energiecoach vraagt.
  Bron: Urgenda, Hoom, NOS, Tegengas.nu

 • Pas cv-tuning toe

  Worden sommige radiatoren in huis onvoldoende of juist te warm? Is er een radiator of vloerverwarming bijgekomen? Dan is de cv waarschijnlijk niet 'waterzijdig ingeregeld'. Bij waterzijdig inregelen stel je het binnenwerk van alle radiatoren (en vloerverwarming) correct in. Het cv-water wordt zo gelijkmatiger verdeeld over alle radiatoren in huis, waardoor de hele installatie beter functioneert. De cv-ketel hoeft dan minder hard te werken en kan zuiniger worden afgesteld. Dit tezamen heet ook wel cv-tuning. Let op: dit kan je niet zelf doen, je hebt een deskundige nodig.
  Voordelen van cv-tuning: *Het is comfortabeler in huis, alle kamers worden goed en snel verwarmd. *Tussen 5 en 25 procent minder gasgebruik. *De cv-ketel gaat langer mee. *Een nieuwe ketel kan meestal een maatje kleiner.
  Bron: Cv-tuning

 • Zet cv-ketel op eco-stand

  Een cv-ketel heeft voor het aanmaken van warm tapwater vaak een comfort- en eco-stand. De comfortstand geeft sneller warm water door voortdurend de brander aan te zetten, ook als de cv niet aan is! De eco-stand doet dat niet en verbruikt dus minder gas. Je moet dan wel iets langer wachten tot het kraanwater warm wordt, vooral als de afstand van ketel tot kraan groot is. Het verspilde water kan je trouwens opvangen voor bijvoorbeeld de planten. Vind je het te lang duren, dan kan je ook een close-in boiler laten installeren.
  Bij veel ketels is de stand instelbaar in het gebruikersmenu. Kijk je handleiding er op na. Soms heb je een toegangscode nodig, raadpleeg dan je installateur of roep de hulp in van EnergieAdvies Zutphen (06-10700900).
  Let op: de eco-stand geldt alleen voor het tapwater, niet voor dat van de radiatoren of vloerverwarming.
  Bron: NOS, EnergieAdvies Zutphen (EAZ)

 • Zet cv-pomp zo laag mogelijk.

  Als niet alle radiatoren in huis aanstaan, is het onnodig de cv-pomp op hoge snelheid te laten draaien. Ontdek om energie te besparenwat de laagste stand is, waarbij de verwarming nog voldoende werkt . Let op: deze bespaaractie is niet voor alle woningen raadzaam.
  Voor deze instelling heb je  een toegangscode nodig. Hoe en wat staan beschreven in de installateurshandleiding of bel EnergieAdvies Zutphen (06-10700900).
  Bron: NOS, EnergieAdvies Zutphen (EAZ)

 • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren.
  Radiatorfolie plaatsen bij radatoren die tegen een buitenmuur staan, levert veel warmte op. Zelf aanbrengen is een koud kunstje, al wat je nodig hebt is folie, dubbelzijdig plakband of magneetjes, meetlint en schaar. Zie ook Youtube voor instructiefilmpjes. Sommige bewoners plakken ook folie boven de radiator.

  Heb je een convector-radiator met dubbele plaat en lamellen ertussen, plaats de radiatorfolie dan achter de buitenste plaat.
  Bestaat je radiator uit een enkele plaat zonder lamellen, dan gewoon achter deze plaat. Heb je een plaatradiator met lamellen aan de buitenkant of zogenaamde ledenradiator, plaats de folie dan tegen de buitenmuur. Deze folie is verkrijgbaar bij elke bouwmarktheeft en heeft vaak een schuimlaagje en is soms zelfklevend. Gebruik bij een ruw (gestucte of kalk) muuroppervlak een goed merk tweezijdige plakkende tape.
  Bron: Hoom, Vrekkenpagina
   
 • Pas op met het verven van de radiator.
  Als je je radiator wilt verven, gebruik dan geen metallic verf. Deze verf zorgt voor een rendementsverlies tot 15%, aldus laboratoriumonderzoek. De kleur (zwart, wit of roze bijvoorbeeld) maakt niet uit, die blijkt geen effect op de warmteafgifte te hebben.
  Bron: Vrekkenpagina
   
 • Installeer een radiator ventilator.
  Koop radiator ventilatoren. Die bevestig je onder radiatoren. Ze blazen warme lucht omhoog, zodat je kamer sneller opwarmt. Radiatorventilatoren zijn er vanaf € 50. Met radiator ventilatoren kan de keteltemperatuur omlaag tot 60°C en wordt woonkamer toch snel lekker warm.
  Bron: Hoom, NOS
   
 • Doe ketelfolie om de cv-ketel
  Ketels en boilers zijn vaak al geïsoleerd, toch worden deze aan de buitenkant vaak nog meer dan 30°. Omdat ze zoveel warmer zijn dan de omgeving, verliezen ze constant warmte. Dat betekent meer stoken om op temperatuur te blijven. Ketelfolie kan de uitstraling van warmte stoppen. De folie kan met magneetjes opgehangen worden. Op deze manier kan het makkelijk weer verwijderd worden als het tijd is voor een onderhoudsbeurt.
  Bron: TONZON
   
 • Plaats een isolerende buitendeur.
  Bron:

 • Leg vloerkleed op de grond.
  Bron:

 • Isoleer de cv-leidingen.
  Bij de leidingen van en naar de radiatoren kan het nodige warmteverlies optreden. Isoleer ze daarom met 'buisisolatie'.
  Als je de buizen al hebt geïsoleerd, dan kan je ze nog naïsoleren met een 'bandage'.  Deze wordt om de bestaande buisisolatie heen gewikkeld om een reflecterend oppervlak te creëren.
  Bron: TONZON

 • Gebruik een slimme thermostaat.
  Bron:

 • Breng thermostaatmengkraan aan.
  Bron:

 • Gebruik bij de radiator een thermostaatknop.
  Bron:

 • Leg dekens op bank.
  Hierdoor heeft u het veel minder snel koud en hoeft u de verwarming minder hoog te zetten.
  Bron:

 • Schakel waakvlam uit.
  Heeft u een gaskachel of oude ketel met waakvlam, dienalleen verwarmt en geen warm water verzorgt? Doe dan de waakvlam uit buiten het stookseizoen!
  Bron: Regionaal Energieloket

 • Wees zuinig met elektrische kachel.
  Elektrische kachels verwarmen een stuk minder efficiënt dan reguliere verwarming. Gebruik een elektrische kachel daarom zo min mogelijk. Ze is alleen aan te bevelen als dit kacheltje niet meer dan 1 uur per dag aan staat
  Bron: Regionaal Energieloket

 • Isoleer grote vlakken (dak, vloer, wand)
  Bron:

 • Breng bodemisolatie aan.
  Bron:
   

Tips voor gedrag

 • Gooi ‘s ochtends kort de ramen open.

  Dit lijkt misschien gek, maar door de ramen open te gooien verdwijnt de vochtige lucht uit huis en komt daar droge lucht voor in de plaats. Doordat droge lucht veel sneller opwarmt dan vochtige lucht, bespaart u dus op uw stookkosten. Hou het kort, maximaal 10 minuten. Alleen de lucht moet ververst worden, het is niet de bedoeling dat wanden en vloeren afkoelen.
  Bron: Regionaal Energieloket (REL)

 • Sluit gordijnen.

  Hou de gordijnen dicht om warmteverlies te voorkomen. Zorg dat de gordijnen niet langer rijken dan de vensterbank zodat ze niet een radiator of convector bedekken. Stop desnoods het teveel aan lengte achter de radiator of laat het op de vensterbank rusten.
  Bron:

 • Sluit deuren en ramen.
  Bron:
   
 • Sluit binnendeuren.
  Houd deuren van kamers dicht, zodat er geen warmte 'ontsnapt' van verwarmde naar onverwarmde kamers. En gebruik tochtstrips.
  Bron:
   
 • Doe deur of luik naar zolder dicht.
  Pas ook hier tochtstrip toe.
  Bron:
   
 • Houd radiatoren vrij.
  Zorg dat er ruimte is rondom de radiator, vooral in de winter, zodat deze goed z'n warmte kwijt kunnen. Kortom, plaats geen banken, lange gordijnen of andere voorwerpen voor de radiatoren. Hier kan je tot wel €80 euro per jaar mee uitsparen.
  Heb je een (dichte of open) radiatorombouw, breek hem dan af. Zorg dat jouw radiator, net als jij, altijd kan stralen. Daar is ie voor gemaakt.
  Bron: Hoom, Vrekkenpagina

 • Houd radiatoren stofvrij.
  Verwijder alle stof op, tussen en achter de radiatoren. Stof belemmert de luchtcirculatie. De effectiviteit van de radiatoren neemt tot wel 20% toe.
  Bron: Hoom, Vrekkenpagina

 • Ontlucht radiatoren regelmatig.

  Als er lucht in de radiatoren zit warmen deze minder goed op omdat lucht minder goed warmte geleidt. Regelmatig de radiatoren ontluchten is dus zeker de moeite waard. Tip: vul ook de cv-ketel bij.
  Het is belangrijk dat de verwarming de juiste verhouding tussen water en lucht heeft. Als de verwarming na een paar maanden weer aan gaat, komen er soms borrelende geluiden uit de radiator of wordt deze niet goed warm. Ontluchten is dan de oplossing. Dit doe je door alle radiatoren helemaal open te zetten en de thermostaat voor eventjes op 25° te zetten. Zet de thermostaat daarna een paar minuten op een lage stand, zodat de verwarming stopt. Na tien minuten kun je de radiatoren dichtdraaien en gaan ontluchten. Draai het ontluchtingsventiel open en houd hier een oude handdoek bij. Zodra er water uit komt, mag het ventiel weer dicht.
  Bron: Hoom, Regionaal Energieloket (REL)

 • Zet thermostaat 's avonds en 's nachts op 15°.
  In minder goed geïsoleerde huizen moet de ketel s’nachts doorwerken als je de thermostaat niet verlaagt. Zet de thermostaat daarom ‘s nachts op 15°C en zet je thermostaat een uurtje voor het slapen gaan al lager. Zet eventueel een alarm aan, zodat je het niet vergeet.
  Woon je in een goed geïsoleerd huis? Of verwarm je het huis met een warmtepomp? Dan kan het juist verstandig zijn de temperatuur op een constant niveau te houden. Je kunt zo tot wel € 260 per jaar besparen.
  Let op: het verschil tussen dag- en nachttemperaturen mag niet te groot worden. Anders kost het opnieuw opwarmen van de ruimte extra energie. Bovendien duurt het lang voor het warm is.
  Bron: Hoom, Rijksoverheid

 • Zet als niemand thuis is themostaat op 15°.
  Zet uw thermostaat op 15°C als je overdag niet thuis bent.
  Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het lang voordat je huis is opgewarmd.
  Bron: Hoom, Rijksoverheid

 • Zet thermostaat een graadje lager dan gewoonlijk.
  De meest voor de hand liggende tip: zet de kamertemperatuur op je thermostaat zo laag mogelijk. Staat die op 21°? Probeer een paar dagen 20,5°. Daaraan gewend? Ga steeds een halve graad lager, tot het oncomfortabel wordt. Met elke graad lager bespaar je zo'n € 200.
  Bron: Hoom, Rijksoverheid

 • Zet thermostaat een uur voor het slapen op 15°.
  Heb je een thermostaat die je per kwartier kan instellen? Probeer dan steeds een kwartiertje korter te verwarmen. Ga je rond 23.00 uur slapen? Verwarm dan tot 22.00 uur en kijk of het comfortabel is tot bedtijd. Probeer dan 21.45 uur, 21.30, enzovoort.
  Bron: Hoom

 • Gebruik bij vloerverwarming de pompschakelaar
  Bron:

 • Gebruik de apparaten op eco-stand.
  Sommige apparaten hebben ook een eco-knop. Soms is dat een aparte knop op je afwasmachine of wasmachine, waarbij de (af)wastemperatuur verlaagd wordt: minder energie voor het verwarmen van water, maar wel een langer programma.
  Let op: soms wordt ook de standby-knop eco-modus genoemd. In dat geval blijft je apparaat gewoon energie gebruiken, want bij standby gaat het apparaat niet uit.
  Bron:

 • Beperk het gebruik van elektrische apparaten.
  Bron:
   
 • Gebruik bij slimme meter de energieverbruiksmanager.
  Gebruik een app om via je slimme meter inzicht te krijgen in je energieverbruik van de diverse apparaten. Bijvoorbeeld de gratis app van www.slimmemeterportal.nl. En pas daarop je gedrag of instellingen aan als dat kan.
  Bron: Milieu Centraal

 • Werk op kantoor.
  Werk je veel thuis, maar ben je ook welkom op kantoor? Dan kun je op kantoor gaan werken, zodat je je huis niet hoeft te verwarmen. Of dit echt geld scheelt, hangt ervan af of je een reiskostenvergoeding krijgt en of je een thuiswerkvergoeding krijgt. En bovendien kan het natuurlijk zijn dat je werkgever hierdoor extra kosten heeft.
  Pas overigens ook op kantoor alle energiezuinige maatregelen toe; niet voor de baas maar ons allemaal.
  Bron: NOS

 • Trek extra trui aan.
  Maak van elke dag een warmetruiendag. "Verwarm vooral jezelf", zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. Dus trek een extra trui aan, wintersokken en thermisch ondergoed. "Of leg een dekentje over je benen of een elektrische deken op je bank of stoel." Dan is ook 18 of 19° misschien nog goed te doen.
  Bron: Milieu Centraal, Tegengas.nu

 • Draag pantoffels.
  Door pantoffels te dragen heeft u minder last van een mogelijk koude vloer, waardoor u de verwarming minder hoog hoeft te zetten.
  Bron: Regionaal Energieloket

 • Leg een dekentje over je benen.
  Leg een dekentje over je benen of een elektrische deken op je bank of stoel. Dan is ook 18 of 19° misschien nog goed te doen.
  Bron: Hoom, NOS

 • Verwarm minder kamers, enkel ruimtes die je gebruikt.
  Verwarm alleen ruimten waarin u op dat moment aanwezig bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo houdt u de warmte beter vast en stookt u niet onnodig ruimtes warm die u op dat moment toch niet gebruikt.
  Draai de radiatorknop daar bijna dicht, op de vorstvrij-stand. Heb je thermostaatknoppen op iedere radiator, zet daarop dan de temperatuur lager.
  Hiermee kunt u tot wel € 240 per jaar besparen. En volgens de Rijksoverheid wel tot € 550.
  Bron: Regionaal Energieloket, Rijksoverheid

 • Verwarm slaapkamer niet.
  Gebruik je je slaapkamer alleen om te slapen? Verwarm die dan ook niet, maar gebruik een extra deken, elektrische deken of kruik als je 't er te koud vindt.
  Uitzondering is als het vriest. Gebruik voor ruimtes die niet of weinig gebruikt worden thermostatische radiatorknoppen voor een lage basis temperatuur.
  Bron:
   

Overige tips

 • Roep hulp van energiefixer in.
  De energiefixer helpt je met het uitvoeren van kleine energieklusjes in huis. Bijvoorbeeld led-lampen indraaien, tochtstrip plakken, radiatorfolie aanbrengen. Je kunt een fixer bestellen via de Energiewinkel.
  Bron: ZE
   
 • Roep hulp van energiecoach in.
  De energiecoach is een vrijwilliger die veel weet over energie in huis. De coach komt gratis langs om samen met de bewoner te kijken welke bespaarkansen er in de woning zijn. Hij/zij is aan te vragen bij de Energiewinkel.
  Bron: ZE

 • Roep hulp van energieadviseur in.
  De energieadviseur is een professional die je kan helpen met het nemen van kleine maar vooral grote energiemaatregelen in huis. Denk aan isoleren van de schil van het huis, maar ook aan het verwarmen van het huis. Je kan hem bereiken via de Energiewinkel.
  Bron: EAZ

 • Informeer bij de Energiewinkel.
  De Energiewinkel op de Overwelving fungeert als het energieloket van Zutphen.
  Bron: ZE

 • ZutphenEnergie, zowel zakelijk als privé, dat is onze strategie.

  Rekka en Peter Baars
  Rekka en Peter Baars
 • Lokaal, groen, persoonlijk en ik ben nog goedkoper uit ook. Een unieke club!

  Joyce de Jonge
  Joyce de Jonge
 • Ik kies voor lokaal opgewekte energie en ZutphenEnergie heeft ook gewoon aantrekkelijke prijzen.

  Gerjan de Ruiter
  Gerjan de Ruiter

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

 • Écht groen
 • Lokaal
 • Energiewinkel
 • Gratis energiecoach

Bereken je maandbedrag