Is ZutphenEnergie duurder dan andere leveranciers?

Energie leveren - Tarieven

Integendeel, ZutphenEnergie levert de energie vaak goedkoper dan haar concurrenten. Wij zijn geen energie-reus met een grote overhead en dure glimmende kantoorgebouwen. Door veel energie en inzet van actieve leden en vrijwilligers houden we onze kosten laag.

Hieronder vergelijken we vijf leveranciers. ZutphenEnergie krijgt haar energie van om. In het voorbeeld gaan we uit van 2.000 kWh stroom en 1.800 m3 gas per jaar bij een vast contract van 1 jaar. Alle bedragen zijn inclusief btw.

* Bron: de websites van de energiebedrijven, oktober 2018
** Vaste kosten van leverancier wordt soms vastrecht genoemd
*** Groene cijfers: de laagste bedragen

Er zijn dus 3 partijen die een deel van de prijs opeisen:

  • De leverancier biedt energie aan tegen een bepaalde prijs per kWh (A) en berekent de vaste kosten van de levering (B).
  • Netbeheerder Liander berekent een aansluitprovisie (C).
  • De Belastingdienst heft Energiebelasting per kWh (D), een Opslag Duurzame Energie per kWh (E) en geeft voor het stroomdeel een vermindering van de Energiebelasting (F).

Ons voorbeeld laat zien, dat ruim 40% van de prijs naar de belasting gaat. En dat de prijzen enkel van elkaar verschillen in de levering door de leverancier (A) en de vaste kosten die hij in rekening brengt (B). Alle andere componenten (C, D, E en F) zijn bij ieder gelijk.

om komt als goedkoopste uit de bus. Om klanten te stimuleren tot bezuinigen, heeft om er voor gekozen de kWh-prijs wat hoger te leggen. Door de vaste kosten laag te houden, kan om toch een concurrerende prijs bieden. Deze kosten zijn bij om, na Anode, de laagste van het land*. Kortom, als je weinig energie gebruikt, ben je in ons voorbeeld bij om het beste uit.

Lees ook Hoezo wordt ZutphenEnergie op termijn de goedkoopste? en Hoe vergelijk ik de prijzen van energieleveranciers?

<< Terug naar vraag & antwoord

Maak kennis met onze klanten

Ik ben klant, want:

"Zo weet ik zeker dat de stroom duurzaam wordt opgewekt. En ik kon zo makkelijk panelen kopen op Zonnepark Leesten. Door groene energie te gebruiken, houden we de natuur mooi en de aarde leefbaar."

Nieuwsbrief aanmelden