Welke soorten tarieven zijn er?

Energie leveren - Tarieven

In de wereld van de energietarieven wemelt het van de termen: enkeltarief, dubbeltarief, hoog trief, laag tarief, normaal tarief, dagstroom, nachtstroom, enkele meter, dubbele meter, slimme meter, etc. We doen een poging orde te scheppen.

Enkeltarief

Enkeltarief is alleen van toepassing als je thuis een draaischijfmeter hebt hangen met maar één tarief, voor zowel dag als nacht. Deze meter wordt ook wel enkele meter genoemd. Op de meeste facturen zie je dan de term enkeltarief staan.

Dubbeltarief

Heb je thuis een slimme meter hangen, dan is er altijd sprake van dubbeltarief, voor dag (hoog tarief, ook wel dagstroom of normaal tarief genoemd) en voor nacht (laag tarief, ook wel nachtstroom geheten). Maar er zijn ook draaischijfmeters met dubbeltarief.
ZutphenEnergie
volgt voor dubbeltarief de standaard tijden van netbeheerder Liander. Laagtarief geldt dan op weekdagen van 23.00 tot 7.00 uur, en in weekenden en op feestdagen de gehele dag. Feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksterdag, pinkstermaandag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.

Meer informatie over hoog- en laagtarief vind je op de website van netbeheerder Liander. Zie ook de huidige tarieven.


<< Terug naar vraag & antwoord

Maak kennis met onze klanten

Ik ben klant, want:

'ZE’ staat wat mij betreft voor ‘WIJ’

Nieuwsbrief aanmelden