ZutphenEnergie nieuws

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

Bereken je maandbedrag

Koning Willem-Alexander in gesprek met ZE

dinsdag 12 april 2022

Koning Willem-Alexander in gesprek met De Werkmakers en ZutphenEnergie over lokale energie in Zutphen

Op 30 maart vond voor de tiende keer het evenement HIER opgewekt plaats; het grootste landelijke evenement over lokale duurzame energie in Nederland. In het jubileumjaar was er een bijzondere bezoeker: Koning Willem-Alexander. Na de opening toonde hij zich zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen in Zutphen. Vertegenwoordigers van De Werkmakers en ZutphenEnergie voerden een geanimeerd gesprek met hem.

Lokale energie uitdagingen

Gidie Ritzerveld van De Werkmakers: “Het was zeker een eer dat wij gevraagd waren om de Koning bij te praten over waar lokale initiatieven tegen aan lopen.  We hebben verteld over hoe we in Zutphen ons buurt werkleerbedrijf inzetten in combinatie met de energietransitie en hoe we bijdragen aan duurzame energie voor iedereen, zeker ook met het oog op de energiearmoede die je nu ziet ontstaan. Veel uitdagingen dus waar we met enthousiasme aan werken. De Koning bleek al goed op de hoogte van de ontwikkelingen en stelde veel goede vragen, erg inspirerend!”.

Samenwerking is essentieel

Hier opgewekt werd georganiseerd door klimaatstichting HIER en trok meer dan 500 bezoekers. Zijne Majesteit de Koning onthulde met een zwiep aan een windmolen het aantal leden van energiecoöperaties: 111.476. Dit laat zien dat de beweging enorm gegroeid is in tien jaar. Gijs Termeer, directeur van HIER: “Al jaren werken we met elkaar aan een toekomst van lokale duurzame energie. Eentje waarin we lokaal onze stroom opwekken, lokale warmtebronnen benutten, en burgers samen aan de knoppen draaien. We zijn al heel ver gekomen, daar mogen we trots op zijn. Samenwerken is daarbij cruciaal, dus we hebben iedereen nodig: bewonersinitiatieven, energiecoöperaties, gemeenten, projectontwikkelaars en netbeheerders. Samen maken we lokale energie voor iedereen het nieuwe normaal.”

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

  • Écht groen
  • Lokaal
  • Energiewinkel
  • Gratis energiecoach

Bereken je maandbedrag