Energie opwekken

WaaromZonPostcoderoosWindMeedoenPartners - Vragen - in de media

ZutphenEnergie heeft zich ten doel gesteld te helpen met het energieneutraal maken van onze gemeente. Liefst samen met bewoners, bedrijven en de overheid. Wij doen dat onder andere met opwekking van duurzame energie: zon, wind en GFT.

Waarom

ZutphenEnergie | om wil om diverse redenen in de regio stroom opwekken.

  • Door zelf in de eigen omgeving energie op te wekken, weet je zeker dat de stroom duurzaam is. Door huishoudens en bedrijven te verleiden deze energie af te nemen, vergroenen we het Zutphense energielandschap en bestrijden de klimaatverandering.
  • We besteden in Zutphen met elkaar jaarlijks zo’n 63 miljoen euro aan energie. Als we dit geld uitgeven aan een Zutphense coöperatie, blijft dit geld in de gemeenschap. Onze winsten willen we gebruiken om in Zutphen nieuwe energieprojecten op te zetten en lokale initiatieven te ondersteunen.

Zon

ZutphenEnergie | om heeft inmiddels twee daken belegd met zonnepanelen. Het gaat om de Praktijkschool aan de Paulus Potterstraat en het dak van melkveebedrijf Berends in Warken. Op het laatste dak liggen 600 zonnepanelen van 70 Zutphense burgers, genoeg om 50 huishoudens van stroom te voorzien. Er is een aparte coöperatie voor opgericht: Zonnepark Warken 1. De volgende stap is de bouw van de zonne-installatie met 366 zonnepanelen op het appartementencomplex boven de Jumbo in Leesten. 50 mensen investeren samen in Coöperatie Zonnepark Leesten

Postcoderoos

Bij het beleggen van daken met zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van de postcoderoosregeling. Dit houdt in, dat investeerders die in de postcoderoos wonen de energiebelasting op hun stroom terugkrijgen. Ze moeten dan in hetzelfde postcodegebied (van 4 cijfers) wonen of in een aangrenzend postcodegebied. Lees verder onder Postcoderoos.

Wind

ZutphenEnergie | om is van mening, dat Zutphen niet energieneutraal kan worden zonder windmolens. 1 windmolen van 150 meter levert stroom voor 1800 huishoudens. Als je dit wilt opwekken met zonnepanelen heb je 50 hectare aan ruimte nodig, ofwel 100 voetbalvelden. 

Omdat het plaatsen van een windmolen een grote investering is, werkt ZutphenEnergie | om samen met Energierijk Voorst, BrummenEnergie en LochemEnergie in IJsselwind. Het plan is 3 windmolens te realiseren. 

Inwoners van Zutphen en Warnsveld worden uitgenodigd mee te investeren en zo te profiteren van de winst. Inwoners van Eefde zullen ook profiteren van het gebiedsfonds, dat met de inkomsten van de molen wordt gevuld. De inkomsten komen uit de stroomopbrengst en een landelijke SDE subsidie.

Meedoen

Ook jij kunt meedoen, want er worden nog steeds windaandelen uitgegeven en er komen al weer nieuwe zonneparken aan.

Ga voor zonnepanelen naar Aanmelden zonnepark en voor windaandelen naar IJsselwind.

  • Of gebruik ons contactformulier.
  • Kom naar de EnergieWinkel op Overwelving 10 in Zutphen en we helpen je met je keuzes (ma t/m za van 13.00 tot 17.00 uur, naast C&A).
  • Bel of mail ons en we komen bij je langs (0575-712072, contact@zutphenenergie.nl).

Als je een aandeel neemt in een zonne-installatie of windmolen ben je meteen lid van ZutphenEnergie. Je mag dan onder meer meebeslissen over het beleid van de coöperatie.

Partners

Om lokaal zoveel mogelijke energie te produceren, werkt ZutphenEnergie | om samen met allerlei partners. Zo zamelt Circulus Berkel het Zutphens GFT in, zet Attero het in Wilp via biogas om in stroom, en verkopen wij deze weer aan onze klanten. Met LochemEnergieBrummenEnergie en Energierijk Voorst bouwen we als IJsselwind aan de plaatsing van drie windmolens bij De Mars. Na Warken 1 werken we al weer aan nieuwe zonneparken, met nieuwe partners.

Vragen

Je hebt vast nog vragen over onze energieopwekking. Bijvoorbeeld hoe lang de terugverdientijd is en of je straks veel omkijken naar je panelen hebt (niet dus). Of dat je nu ook stroom van ZutphenEnergie | om moet afnemen (mag). Voor antwoorden op deze en andere vragen zie onder Vraag & antwoord. Of bel of mail even.

In de media

 

Maak kennis met onze klanten

Ik ben klant, want:

"Zo worden we weer baas over onze eigen energie."

Nieuwsbrief aanmelden