Energie opwekken

Waarom - Zon - Wind - GFT - Meedoen - Meer info

Waarom

ZE wil in Zutphen en Warnsveld eigen stroom opwekken. Waarom eigenlijk?

  • We weten dan zeker dat de stroom duurzaam is. Door deze stroom te leveren aan Zutphense huishoudens en bedrijven, vergroenen we het Zutphense energielandschap en bestrijden de klimaatverandering.
  • We besteden in Zutphen met elkaar jaarlijks zo’n 69 miljoen euro aan energie. Als we dit geld uitgeven aan een Zutphense energiebedrijf blijft het in de gemeenschap. Onze winsten willen we gebruiken om in Zutphen nieuwe energieprojecten op te zetten en lokale initiatieven te ondersteunen. lees verder >>

Zon

ZE heeft inmiddels vijf plekken volgelegd met zonnepanelen.

Ze zijn mogelijk gemaakt met de Postcoderoosregeling. Bewoners die in hetzelfde of aangrenzend postcodegebied wonen en daar samen een zonnepark beginnen, krijgen een extra deel van de energiebelasting op hun stroom terug. Onze parken bevatten samen zo'n 6000 panelen, waarmee rond de 600 huishoudens van stroom worden voorzien.

Wind

ZE is van mening dat Zutphen niet energieneutraal kan worden zonder windmolens. Eén windmolen van 150 meter levert stroom voor 1800 huishoudens. Als je dit wilt opwekken met zonnepanelen heb je 50 hectare nodig, ofwel 100 voetbalvelden. 

Omdat het plaatsen van een windmolen een grote investering is, werkt ZE samen met Energierijk Voorst, BrummenEnergie | om en LochemEnergie in IJsselwind. Het plan is twee windmolens te realiseren op de hoek IJssel-Twentekanaal. Een derde wordt door Waterschap Rijn-IJssel geplaatst.

We gaan straks inwoners van Zutphen en Warnsveld uitgenodigen mee te investeren en zo te profiteren van de winst. Inwoners van Eefde delen ook mee, via het gebiedsfonds dat met de inkomsten uit het project wordt gevuld. Deze inkomsten komen uit de stroomopbrengst en van een landelijke SDE-subsidie.

GFT

ZE levert ook stroom die is opgewekt uit ons eigen GFT-afval. Dat gaat als volgt.

Jij gooit je groente-, fruit- en tuinafval in je groene kliko en zet die aan de straat. De vuilniswagen van Circulus Berkel haalt het GFT op en brengt het naar Attero in Wilp. Daar wordt het GFT vergist tot gas. Met het gas drijft Attero een dynamo aan, wekt zo elektriciteit op en levert die aan het net. ZE koopt de stroom via om | nieuwe energie, waarvan wij lid zijn. om | nieuwe energie zorgt dat de stroom wordt afgeleverd bij de Zutphense huishoudens en bedrijven die klant zijn bij ZE.

ZE beschikt over de garantie van oorsprong (GVO), zodat we zeker weten dat de energie afkomstig is van ons eigen GFT. En dat het groen is. Een mooiere cirkel is nauwelijks denkbaar.

Meedoen

Ook jij kunt meedoen met opwekken, want er komen al weer nieuwe lokale energiecentrales aan.

  • Wil je meedoen aan een zonnepark, ga naar aanmelden.
  • Ga voor windaandelen naar IJsselwind.
  • Aan onze GFT-stroom help je mee door je afval goed te scheiden. En door klant bij ZE | om te worden.

Onze energiecentrales zijn coöperatief georganiseerd. Investeer je, dan ben je meteen lid van de coöperatie en bestuur je mee middels de Algemene Leden Vergadering (ALV).

Meer info

Onze parken zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van:

Maak kennis met onze klanten

Ik ben klant, want:

"ZutphenEnergie | om maakt mede de energietransitie in Zutphen mogelijk."

Nieuwsbrief aanmelden