IJsselwind

Waarom windmolens - Waarom in ZutphenOverlegMeedoen - Vragen

Het waait veel in Nederland. Als de zon onder is, wekken windmolens nog de hele nacht schone energie op. Schone energie is hard nodig in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom willen de coöperaties ZutphenEnergie, LochemEnergie, BrummenEnergie en Energierijk Voorst op de hoek IJssel/Twentekanaal 3 windmolens bouwen. De coöperaties hebben zich verenigd in IJsselwind.

Waarom windmolens

  • Windenergie is de meest effectieve vorm van duurzame energieopwekking. De 3 molens zijn goed voor de stroombehoefte van 5.400 huishoudens (= bijna 25 % van alle huishoudens in Zutphen en Eefde).
  • Windenergie is efficiënt. De techniek is eenvoudig, betrouwbaar, veilig en langdurig in te zetten.

Waarom in Zutphen

  • Windmolens zijn goed voor de lokale economie. IJsselwind is een burgerinitiatief en dus niet commercieel. De winst blijft in de regio en gaat onder meer naar sociaal-maatschappelijke doelen en de direct omwonenden.
  • Windmolens zijn ook goed voor de eigen portemonnee. Inwoners van de Stedendriehoek worden uitgenodigd te investeren. Het levert je meer op dan sparen bij de bank.
  • Mensen die in het gebied wonen, krijgen een deel van de opbrengsten via een gebiedsfonds.

Overleg

Een windmolen heeft invloed op de leefomgeving (landschap, geluid, schaduw). Om die zo klein mogelijk te houden, doen we eerst allerlei onderzoek (milieueffectrapportage, bestemmingsplan, wensen van omwonenden, draagvlakonderzoek onder burgers). IJsselwind hecht eraan zoveel mogelijk in overleg met de burgers te ontwikkelen. Als alles mee zit, zouden onze molens in 2019 kunnen draaien.

Meedoen

Wil je meepraten of mee investeren, meld je dan aan.

  • Wil je mee investeren? Ga naar ijsselwind.nl en vul het formulier in.
  • Kom naar de EnergieWinkel op Overwelving 10 in Zutphen en we helpen je met je keuzes (ma t/m za van 13.00 tot 17.00 uur, naast C&A).
  • Bel of mail ons en we komen bij je langs (0575-712072, contact@zutphenenergie.nl).

Vragen

Windmolens liggen gevoelig, je hebt er vast nog vragen over. Bijvoorbeeld waarom ze zo hoog moeten (daar waait het harder, op 100 m gemiddeld 6,5 m/s). Hoeveel een windmolen kost (4 miljoen, ontwikkelkosten 7 ton). En of ze ooit nog weggaan (waarschijnlijk wel, na 20 jaar neemt nieuwe technologie het waarschijnlijk over). Veel antwoorden op deze en andere vragen vind je op ijsselwind.nl. Bellen of mailen kan ook.

 

Maak kennis met onze klanten

Ik ben klant, want:

'ZE’ staat wat mij betreft voor ‘WIJ’

Nieuwsbrief aanmelden