ZE-prijs 2024Deelnemer 5

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

Bereken je maandbedrag

Dagelijkse soep

Bewonersinitiatief/organisatie:
Stichting Het Dagelijks Bestaan

Doelgroep:
Mensen die weinig te besteden hebben en mensen die zich alleen voelen.

Doel:
Wij willen zo veel mogelijk mensen in Zutphen die dat nodig hebben voorzien van een warme maaltijd. Maar vooral ook laten weten dat ze niet alleen zijn en dat er mensen 'om niet' naar ze uit willen reiken. Voor onze jongeren willen we graag laten zien wat het betekent om iets weg te geven.

Besteding prijs:
Het grootste deel gaat naar de financiering van de soep- en brood ingrediënten. Daarnaast rijden we op tweedehands fietsen die regelmatig een onderhoudsbeurt nodig hebben. Dan hebben we ook soms kleine seizoen actie.. een bloemetje voor Valentijn en kleine Kerstcadeautjes.

Beschrijving project:
Het Dagelijks Bestaan is een stichting die jongeren opvangt die vastgelopen zijn. Dat doen wij door deze jongeren te verwelkomen in onze woongemeenschap waar 26 woningen staan.
Met onze jongeren, buren (woongemeenschap), en vrijwilligers maken wij wekelijks voor 70 mensen uit Zutphen een zelfgemaakte, biologische soep met eigen gebakken brood. Dat bezorgen we met z'n allen bij een ieder die dat kan gebruiken. Omdat de soep-eter een smalle beurs heeft, of omdat we soms het enige bezoek zijn dat ze die dag ontvangen. We kiepen onze thermos bij de soep eter in het pannetje en hebben een gesprekje. Soms nemen we nog een (kleine) klus aan die we op vrijdag met een groep vrijwilligers uitvoeren. Na afloop eten de bezorgers, jongeren, keukenteam en sommige soepeters samen aan tafel en wisselen we verhalen uit.
We verstrekken de soep gratis en voeren de klussen om niet uit. Voor jongeren is dit een hele belangrijke gebeurtenis. Ze leren een klein beetje wat het betekent om te geven. En hoe mensen leven, wat hun verhalen zijn en wat ze drijft. En voor onze soep-eters betekenen we elke week een klein zonnetje van hun dag. En een gezonde en voedzame warme maaltijd.

<< Terug naar ZE-prijs

 • Ik vind het belangrijk dat ZE zich met het milieu bezighoudt, betaalbaar is en lokaal.

  Izzy van Zandvoort
  Izzy van Zandvoort
 • Ik kies bewust voor energie van een lokale coöperatie. Hier vind je nog de menselijke maat.

  Martin Veul
  Martin Veul
 • Lokaal, groen, persoonlijk en ik ben nog goedkoper uit ook. Een unieke club!

  Joyce de Jonge
  Joyce de Jonge

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

 • Écht groen
 • Lokaal
 • Energiewinkel
 • Gratis energiecoach

Bereken je maandbedrag