Nu, een energielabel voor je woning?!

Het energielabel voor woningen gaat veranderen. Onze energiecoach Yvonne van Zon maakt je wegwijs in nut en noodzaak van het label.

"Een energielabel voor je woning; je huis wordt er niet beter van, maar het kan wel helpen inzicht te krijgen in het energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Bij verkoop of verhuur moet je woning verplicht voorzien zijn van een energielabel. Een woning met een goed energielabel bespaart door de goede isolatie niet alleen stookkosten, maar verkoopt ook sneller voor meer geld. Èn sommige hypotheekverstrekkers geven bij energielabel A een leuke rentekorting.

Op dit moment kun je een energielabel online zelf aanvragen en voor één tot twee tientjes definitief laten maken door een adviseur. Binnenkort kan het label alleen na een huisbezoek van een adviseur worden bepaald. Uiteraard tegen hogere kosten. Ook veranderen de normen waarmee gerekend wordt. De wijziging zou in moeten gaan per 1 januari 2021, maar de Tweede kamer heeft koudwatervrees gekregen; er is een motie aangenomen om de invoer van het nieuwe energielabel uit te stellen. Toch is mijn verwachting dat het bestaande systeem niet lang gehandhaafd blijft.

De berichtgeving over de wijziging in het energielabel beperkt zich vooral tot de kosten die je bespaart door het energielabel nu nog snel aan te vragen. Dat leek me iets te kort door de bocht. Ik nam de proef op de som en heb voor mijn woning een energielabel aangevraagd. Gewapend met mijn digi-D en een map vol klushistorie ben ik naar de website gegaan:

www.energielabelvoorwoningen.nl.

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van 10 kenmerken, die je als woningeigenaar zelf mag opgeven. Invullen is niet moeilijk, maar als je al veel aan de woningverbetering gedaan hebt, wordt wel bewijs gevraagd in de vorm van foto's of rekeningen. Filmpjes geven nadere toelichting bij de vragen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar het type ramen waar je het meeste van hebt: enkel glas, dubbel glas of HR glas. En ze vragen of je dak/vloer en spouwmuurisolatie conform het bouwjaar zijn, of nageïsioleerd of uitzonderlijk goed nageïsoleerd (=>12 cm).

Goedkoop is in dit geval echt duurkoop; nauwkeurig is het allemaal niet. Hoe dik de isolatie is wordt niet gevraagd, dus 1 of 10 centimeter maakt geen verschil voor het label. Daarnaast gaat het ook steeds om de grootste gemene deler in huis. Een huis met iets meer dan de helft dakisolatie (=>12 cm) en op de rest van het dak niets kan dus gewoon energielabel A krijgen. Ook opvallend, naar kierdichting (toch stap 1 van energiebesparing...) wordt niet gevraagd en balansventilatie scoort volgens het huidige energielabel veel slechter dan ventilatie met klepraampjes.

Ik snap dus wel dat het huidige systeem wordt vervangen. Het huidige label geeft in elk geval voor deels nageïsoleerde woningen een schijnwerkelijkheid. Dus:

  • Wil je echt iets bereiken en verbeteren aan je woning: schakel een energiecoach of -adviseur in (contact@zutphenenergie.nl).
  • Wil je binnenkort je woning verkopen en/of heeft je woning met de huidige simpele labeling een (mogelijk) gunstiger energielabel: vraag dat label dit jaar nog aan. Het energielabel blijft 10 jaar geldig, dus tijd genoeg om verdere verbeteringen door te voeren.

Ik wens iedereen een zuinige maar warme winter toe!"

Yvonne van Zon
Energiecoach en trotse eigenaar van een jaren 30-woning met energielabel A.

 

 

 

 

Maak kennis met onze klanten

Ik ben klant, want:

"Think global, act local!'

Nieuwsbrief aanmelden