Energieprijzen stijgen, maar samen houden we het in de hand

Stijgende energieprijzen: hoe zit het eigenlijk?

 ZutphenEnergie is onderdeel van coöperatie om| nieuwe energie, die voor een veertigtal coöperaties de energie levert en de via eigen zonneparken en windmolens opgewekte stroom verkoopt. De coöperaties wekken met elkaar meer stroom op dan de klanten gebruiken, dus er is nog ruimte voor nieuwe klanten.

De prijs van die stroom wordt helaas nog steeds bepaald door de prijs van grijze stroom. Dat komt omdat het aandeel wind- en zonnestroom binnen de Nederlandse energiemarkt nog steeds klein is. De prijzen voor grijze stroom zijn gestegen door een droge zomer (waardoor kerncentrales minder konden koelen en dus minder produceren) en een koude winter vorig jaar, die zorgde dat het gas verder opraakte.

Daar komen nog de kosten van de Garanties van Oorsprong van Nederlandse wind en zon bovenop en die zijn ook aan het toenemen, omdat hier steeds meer vraag naar is. Steeds meer gemeenten en consumenten willen groene stroom. Groene stroom opwekken wordt dus steeds lucratiever, wat gunstig is voor de opwek, maar minder gunstig is voor de aankoop ervan als consument of zakelijk gebruiker.

Meer duurzame opwek nodig

Om de invloed van fossiele energieprijzen op de stroomprijs te verkleinen, is er in Nederland veel meer duurzame opwek nodig. Hier werkt ook ZutphenEnergie hard aan. Onlangs werd het startseingegeven voor het derde zonnepark en ook de windmolens aan het Twentekanaal gaan door. Volgend jaar hoopt Zonnepark Zutphen als onderdeel van ZutphenEnergie weer twee parken te realiseren. In Zonnepark Zuid zijn nu nog enkele plaatsen vrij voor de postcodes 7201, 7202, 7203, 7204, 7205 en 7206.

Door klant te worden van ZutphenEnergie ondersteun je deze beweging, en worden we steeds minder afhankelijk van stijgende grijze stroom prijzen. Wel blijven we gebonden aan overheidsheffingen, die verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de energienota.

Deze heffingen (energiebelasting, btw en opslag duurzame energie) zijn een middel van de overheid om groene stroom te bevorderen. Zo wil de overheid gasverbruik ontmoedigen en zorgt daarom voor een kostenstijging van bijna 7 eurocent op een kuub aardgas. De heffingen op elektra zijn daarentegen heel licht gedaald, om de omslag van gas naar elektrisch te bevorderen. Tegelijk is echter de heffingskorting met 51 euro/jaar verlaagd en daarmee is het elektraverbruik ook duurder. Voor een gemiddeld huishouden (3.500 kWh en 1.500 m3) bedraagt de stijging van de overheidsheffingen zo’n 160 euro in 2019. Dit staat los van welke energieleverancier je hebt.

Dan zijn er nog de netbeheerkosten en de vaste kosten van je energieleverancier. De netbeheerkosten worden in Zutphen en Warnsveld bepaald door Liander. Hier heb je geen invloed op. De vaste kosten van om| nieuwe energie worden bepaald doorom en bestaan voor een deel uit de kosten voor overhead gedeeld door het aantal klanten. Want we hebben geen winstoogmerk. Nu we met bijna veertig coöperaties zijn en een groeiend aantal leden hebben wordt dat deel van de rekening dus alleen maar goedkoper!

 

Foto: de start van Zonnepark Zutphen Zuid. De investering in zonnepanelen is nog lucratiever geworden, en er zijn nog een paar plekken vrij. Neem bij interesse contact op via contact@zutphenenergie.nlof kijk op www.zutphenenergie.nl

 

Maak kennis met onze klanten

Ik ben klant, want:

"ZutphenEnergie maakt mede de energietransitie in Zutphen mogelijk."

Nieuwsbrief aanmelden