Vervang gas door elektrisch!Gebruik thermoskan!

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

Bereken je maandbedrag

Koken

Voor toelichting op de tips zie onderaan deze pagina.

Gratis tips:

  • Beperk bij koken het gasgebruik
  • Ontdooi vroeg in de koelkast.
  • Kies de juiste vlam
  • Doe deksel op de pan
  • Kook kritisch
  • Beperk het gebruik van elektrische apparaten
  • Kook water in waterkoker
  • Gebruik thermoskan
  • Gebruik bij koken niet meer warm water dan nodig
  • Gebruik deken bij koken
  • Gebruik bij slimme meter de energieverbruiksmanager
  • Eet duurzamer

 

Tips met kleine investering:

  • Plaats een vlambespaarder
  • Gebruik een ecostoof
  • Zet een waterbesparend mondstuk op de kranen
  • Plaats een thermostaatkraan in de keuken

Tips met grote investering:

  • Vervang gaspit door elektrische kookplaat
  • Vervang gasoven door een elektrische oven
  • Bekort de wachttijd op heet kraanwater
  • Schaf een zonne-oven aan
  • Koop energiezuinige apparaten

Gratis tips

  • Beperk bij koken het gasgebruik

    Bij koken gebruik je maar een beetje gas. Toch kan je ook hier besparen.
    Kies liever een iets te grote dan een te kleine pan, zodat de warmte niet langs de pan heen gaat.
    Kook in weinig water met deksel op de pan.
    Verhit eten niet langer dan nodig.
    Kies bij bakken voor de juiste gerechten: korter bakken betekent minder gas verbruiken. Dus geen suddervlees uren op het gas, maar een stukje vis dat 2 minuten per kant nodig heeft. Maar pas op: bak niet te kort, kip moet je bijvoorbeeld echt goed door en door bakken vanwege het risico op een salmonellabesmetting.
    En mocht je een gasoven hebben, gebruik hem dan minder.
    Bron: Milieu Centraal, ZE-klant

  • Ontdooi vroeg in de koelkast
    Zet producten die moeten ontdooien de avond ervoor in de koelkast. Met de kou die vrijkomt, hoeft de koelkast minder hard te werken. Daarnaast hoef je bij het koken minder lang te verwarmen.
    Bron: ZE-klant
     
  • Kies de juiste vlam
    Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft.
    Bron: Hoom

  • Doe deksel op de pan
    Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder en wordt sneller gaar. Dit scheelt 2 tot 3 keer minder gas. Bovendien wordt het eten lekkerder, omdat het aan alle kanten wordt omringd door warmte.
    Bron: Hoom, ZE-klant

  • Kook kritisch
    Haal het eten op tijd uit de koelkast of vriezer en laat het van tevoren op temperatuur komen. Je hoeft dan minder op te warmen.
    Sla bij gebruik van de oven het voorverwarmen over en zet het eten er meteen in. Je hoeft dan de ovendeur niet meer tussendoor te openen, zodat er geen hitte ontsnapt.
    Kook voor een paar dagen, doe het in bakjes in de koelkast en eet het daarna op kamertemperatuur.
    Als je de oven gebruikt, is het efficiënter om een flinke hoeveelheid te bereiden.
    Gebruik de magnetron alleen voor producten die weinig vocht bevatten. Anders moet ie teveel werken.
    Schakel de oven iets te vroeg uit. Hij blijft toch nog even warm.
    Bron: ZE-klant

  • Kook water in waterkoker
    Kook water in een elektrische waterkoker in plaats van een fluitketel of pan. Die is efficiënter en je brengt zo ook minder vocht in huis. En doe er niet meer water in dan je nodig hebt. Hij hoeft dus niet helemaal vol. Maak water ook niet heter dan nodig.

    Bron: Hoom, NOS

  • Gebruik thermoskan
    Gebruik een thermoskan om koffie maar ook thee warm te houden en niet het warmhoudplaatje van het apparaat. Koffie wordt door de meeste koffiezetapparaten warmgehouden door middel van een warmhoudplaatje. Dit is niet efficiënt. Je kunt de koffie ook in een thermoskan gieten en het apparaat direct uitzetten. Bovendien blijft de koffie beter op smaak.
    Bron: Regionaal Enegie Loket (REL)
     
  • Gebruik bij koken niet meer warm water dan nodig
    Gebruik niet meer kookvocht voor een gerecht dan nodig. Meer water duurt langer.
    Probeer wat je eerst in keuken met warm water deed nu zoveel mogelijk met koud water te doen.
    En gebruik een gaspit die past bij de grootte van de pan.

    Bron: NOS, ZE-klant

  • Gebruik deken bij koken
    Om eten te koken of warm te houden, kan je een deken gebruiken. Rijst kun je koken door 20 minuten het gas eronder aan te houden, maar je kunt ook door evenlang onder een deken weg te zetten. Gebruik 1,3 deel water op 1 deel rijst, breng het aan de kook, zet de pan met deksel erop op een onderzetter op tafel, handdoek eroverheen, kussentje of dekentje gevouwen erop en wachten maar. De rijst wordt eigenlijk altijd precies goed.
    Bron: ZE-nieuwsbrief
     
  • Gebruik bij slimme meter de energieverbruiksmanager
    Gebruik een app om via je slimme meter inzicht te krijgen in je energieverbruik van de diverse apparaten. Bijvoorbeeld de gratis app van www.slimmemeterportal.nl. En pas daarop je gedrag of instellingen aan als dat kan.
    Bron: Milieu Centraal, ZE-nieuwsbrief

  • Eet duurzamer
    Dierlijke producten dragen voor meer dan 12,5% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dus ben je van plan om minder vlees te gaan eten, dan ben je goed bezig. Onze westerse keuken ontleent de smaak vaak aan vlees. Gelukkig zijn er steeds betere vleesvervangers. Ook kun je de smaak op pijl houden door je groenten anders klaar te maken. De niet-westerse keuken heeft vele goede voorbeelden.
    Bron: om | nieuwe energie

Tips met kleine investering

  • Plaats een vlambespaarder
    Monteer op je gasfornuis een vlambespaarder. Doe dat op de pit die je het meest gebruikt. Het bespaart gas en de handvaten worden niet meer heet. Lukt het je niet zelf, laat een energiefixer je dan helpen!
    Bron: ZE
     
  • Gebruik een ecostoof
    Met een ecostoof (of cooking stove) bespaar je een boel energie. Het werkt als een ouderwetse hooikist: breng je eten aan de kook, stop hem in de ecostoof en wacht tot het eten gaar is. Je kunt hem in de Energiewinkel kopen of online maar ook zelf maken, zie hier.
    Bron: EcoStoof
     
  • Zet een waterbesparend mondstuk op de kranen
    Zet op de warmwaterkraan van de wasbakken en in de keuken een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen. Dat is de moeite waard, want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas. Lees meer...
    Bron: Milieu Centraal

  • Plaats een thermostaatkraan in de keuken
    Installeer een thermostaatmengkraan in de keuken. Je verliest minder warm water tijdens het instellen van de juiste temperatuur, omdat de kraan gelijk al goed staat. Lees meer...
    Bron: Milieu Centraal

Tips met grote investering

  • Vervang gaspit door elektrische kookplaat
    Koken op gas is duurder dan op elektra. De inductiekookplaat is het populairst. Hij gebruikt zeer efficient energie, er lekt nauwelijks hitte weg. De kookzones warmen snel op en koelen snel af. Het hitteveld past zich aan de panbodem aan, dus is niet te groot of te klein. De plaat is bovendien makkelijk schoon te houden. Laat je de pan op een uitgeschakeld hitteveld staan, dan wordt hij nog een tijdje doorverwarmd. De kookzones kunnen alleen aan als er een pan op staat. En ze hebben een kinderslot.
    Andere elektrische systemen, zoals halogeen, reageren veel trager. Ze doen er langer over om de inhoud van een pan te verhitten en om de pit na gebruik te laten afkoelen.
    Nadeel is dat inductiekookplaten duur zijn. En dat je vaak een aparte (kook)groep nodig hebt. En misschien ook nieuwe pannen. Ook kan voor mensen met een pacemaker de magnetische straling een risico zijn.
    Bron: Consumentenbond
     
  • Vervang gasoven door een elektrische oven
    Op gas koken is duurder dan op elektra koken.
    Bron: onbekend
     
  • Bekort de wachttijd op heet kraanwater
    Als je langer dan 30 seconden moet wachten op heet water, overweeg dan dunnere leidingen of het verplaatsen van de ketel dichterbij de keuken. Ook kun je overwegen om een beetje koud water te verhitten met een fluitketel in plaats van de kraan lang te laten lopen. Je kunt ook het te verspillen water opvangen voor bijvoorbeeld de planten.
    Bron: MilieuCentraal, ZE-nieuwsbrief
     
  • Schaf een zonne-oven aan
    Voor de fanatici onder ons, schaf een zonne-oven aan. Een zonneoven, soms ook zonnefornuis genoemd, is een kookinstallatie waarmee op basis van zonne-energie voedsel kan worden bereid of water gesteriliseerd. Zonne-ovens komen in diverse formaten voor, de kleinere worden ook wel aangeduid als zonnefornuis.
    Bron: Wikipedia
     
  • Koop energiezuinige apparaten
    Als je nieuwe apparaten koopt, kijk dan niet alleen naar de aanschafprijs maar ook naar de elektriciteitskosten over de levensduur van het apparaat. Veel apparaten die wat duurder zijn qua aanschafprijs hebben stukken lagere energielasten. Zo ben je tijdens de gehele looptijd van een apparaat een stuk minder geld kwijt. Het bekende voorbeeld zijn natuurlijk LED lampen, maar hetzelfde geldt voor bijna alle koelkasten, wasmachines en drogers.
    Bron: Regionaal Energie Loket (REL)
     
  • Ik kies bewust voor energie van een lokale coöperatie. Hier vind je nog de menselijke maat.

    Martin Veul
    Martin Veul
  • Ik vind het belangrijk dat ZE zich met het milieu bezighoudt, betaalbaar is en lokaal.

    Izzy van Zandvoort
    Izzy van Zandvoort
  • Lokaal, groen, persoonlijk en ik ben nog goedkoper uit ook. Een unieke club!

    Joyce de Jonge
    Joyce de Jonge

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

  • Écht groen
  • Lokaal
  • Energiewinkel
  • Gratis energiecoach

Bereken je maandbedrag