Voor toelichting op de tips zie onderaan deze pagina.
Gratis tips:
Eet duurzamer
Tips met kleine investering:
Tips met grote investering:
Bij koken gebruik je maar een beetje gas. Toch kan je ook hier besparen.
Kies liever een iets te grote dan een te kleine pan, zodat de warmte niet langs de pan heen gaat.
Kook in weinig water met deksel op de pan.
Verhit eten niet langer dan nodig.
Kies bij bakken voor de juiste gerechten: korter bakken betekent minder gas verbruiken. Dus geen suddervlees uren op het gas, maar een stukje vis dat 2 minuten per kant nodig heeft. Maar pas op: bak niet te kort, kip moet je bijvoorbeeld echt goed door en door bakken vanwege het risico op een salmonellabesmetting.
En mocht je een gasoven hebben, gebruik hem dan minder.
Bron: Milieu Centraal, ZE-klant
Kies de juiste vlam
Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft.
Bron: Hoom
Doe deksel op de pan
Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder en wordt sneller gaar. Dit scheelt 2 tot 3 keer minder gas. Bovendien wordt het eten lekkerder, omdat het aan alle kanten wordt omringd door warmte.
Bron: Hoom, ZE-klant
Kook kritisch
Haal het eten op tijd uit de koelkast of vriezer en laat het van tevoren op temperatuur komen. Je hoeft dan minder op te warmen.
Sla bij gebruik van de oven het voorverwarmen over en zet het eten er meteen in. Je hoeft dan de ovendeur niet meer tussendoor te openen, zodat er geen hitte ontsnapt.
Kook voor een paar dagen, doe het in bakjes in de koelkast en eet het daarna op kamertemperatuur.
Als je de oven gebruikt, is het efficiënter om een flinke hoeveelheid te bereiden.
Gebruik de magnetron alleen voor producten die weinig vocht bevatten. Anders moet ie teveel werken.
Schakel de oven iets te vroeg uit. Hij blijft toch nog even warm.
Bron: ZE-klant
Bron: Hoom, NOS
Bron: NOS, ZE-klant
Gebruik bij slimme meter de energieverbruiksmanager
Gebruik een app om via je slimme meter inzicht te krijgen in je energieverbruik van de diverse apparaten. Bijvoorbeeld de gratis app van www.slimmemeterportal.nl. En pas daarop je gedrag of instellingen aan als dat kan.
Bron: Milieu Centraal, ZE-nieuwsbrief
Eet duurzamer
Dierlijke producten dragen voor meer dan 12,5% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dus ben je van plan om minder vlees te gaan eten, dan ben je goed bezig. Onze westerse keuken ontleent de smaak vaak aan vlees. Gelukkig zijn er steeds betere vleesvervangers. Ook kun je de smaak op pijl houden door je groenten anders klaar te maken. De niet-westerse keuken heeft vele goede voorbeelden.
Bron: om | nieuwe energie
Zet een waterbesparend mondstuk op de kranen
Zet op de warmwaterkraan van de wasbakken en in de keuken een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen. Dat is de moeite waard, want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas. Lees meer...
Bron: Milieu Centraal
Plaats een thermostaatkraan in de keuken
Installeer een thermostaatmengkraan in de keuken. Je verliest minder warm water tijdens het instellen van de juiste temperatuur, omdat de kraan gelijk al goed staat. Lees meer...
Bron: Milieu Centraal
Ik kies bewust voor energie van een lokale coöperatie. Hier vind je nog de menselijke maat.
” Martin VeulIk vind het belangrijk dat ZE zich met het milieu bezighoudt, betaalbaar is en lokaal.
” Izzy van ZandvoortLokaal, groen, persoonlijk en ik ben nog goedkoper uit ook. Een unieke club!
” Joyce de Jonge