Hoe maak jijZutphen groener?

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

Bereken je maandbedrag

Zutphen vergroenen

Een groene omgeving maakt ons gezonder en gelukkiger, draagt via CO2-opslag bij aan het verminderen van klimaat-verandering, en is belangrijk voor bijen, vogels en andere dieren. Om onze stad verder te vergroenen biedt ZE aan bewoners nog de volgende activiteiten aan.  

De Groene Mars

Zutphen lijdt zwaar onder de zomerse hittegolven. Vooral op De Mars kan het dan ondraaglijk zijn. Uit gemeentelijke metingen blijkt dit bedrijventerrein het grootste hitte-eiland van de stad. Ingeklemd tussen kanaal, spoor en rivier warmt 1 km² aan steen op tot wel 40° en koelt nauwelijks af. Dat heeft flinke invloed op de rest van de stad.
ZE en partners gaan de uitdaging van de provincie aan om in het kader van de regeling Groene Icoonprojecten De Mars te vergroenen. Door bomen te planten bijvoorbeeld, want bomen verlagen door verdamping de temperatuur rondom zichzelf met 10 tot 15°. Of door de vele kilometers hek laten begroeien.

Linie van Hooff

De bewoners van de Linie van Hooff (rond het Genestetplein) kunnen aan de slag met het vergroenen van hun woonplek. De provincie heeft een subsidie beschikbaar gesteld om een ontwerp te maken. Begin dit jaar hebben De Werkmakers samen met ZE en de gemeente een subsidie verworven in het kader van klimaatvoorzieningen. Het lang gekoesterde plan van de buurt om de speeltuin aan te pakken, kan nu werkelijkheid worden. Tegelijkertijd komt er meer groen om de zomerse hittegolven op te vangen. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit. Bekijk het filmpje van de bewoners.
Wil je meedoen, meld je dan bij gidie@dewerkmakers.com.

Zonnestroom groen

Zonnestroom, het nieuwe zonnepark op de Revelhorst is voor een klein stukje van ons. ZE heeft er voor 500 Zutphense gezinnen zonnepanelen liggen. Bij de ontwikkeling van het park is gelet op de biodiversiteit, onder meer door de aanleg van een paddenpoel.
Maar de Vogelwerkgroep, parkeigenaar Sunvest en ZE willen nog meer kansen voor plant en dier. Daartoe is samenwerking gezocht met de Wetenschapswinkel van de WUR. Op het programma staat onder meer een nulmeting, zodat we straks kunnen zien of onze acties resultaat hebben opgeleverd.

 • Ik vind het belangrijk dat ZE zich met het milieu bezighoudt, betaalbaar is en lokaal.

  Izzy van Zandvoort
  Izzy van Zandvoort
 • Lokaal, groen, persoonlijk en ik ben nog goedkoper uit ook. Een unieke club!

  Joyce de Jonge
  Joyce de Jonge
 • Ik kies bewust voor energie van een lokale coöperatie. Hier vind je nog de menselijke maat.

  Martin Veul
  Martin Veul

Kies voor ZutphenEnergie | om

Écht groen en lokaal

 • Écht groen
 • Lokaal
 • Energiewinkel
 • Gratis energiecoach

Bereken je maandbedrag